Egészséges táplálkozás diéta nélkül?

A mai cikket a meglepetés vendég tollából olvashatjátok 🙂
A Trust Your Body projekt táplálkozással kapcsolatos cikkeit ő fogja nektek írni. Keressétek bizalommal személyre szabott tanácsadásért, illetve a programban is rendszeresen lesznek majd Kérdezz-Felelek posztok is, ahol a ti kérdéseitekből szemezgetünk.
Olvassátok szeretettel!

Sziasztok!

Nagyon izgatottan vártam már ezt az első bejegyzést, ami leginkább bemutatkozás-jellegű lesz, hiszen ahogy Ágit és az írásait már jól ismeritek, rólam lényegesen kevesebben tudnak az online világban. Vártam, hogy végre legyen kapacitásom egy olyan projektbe belevágni, amivel képes vagyok egy általam – és a tudományos világban megannyi neves kutató által – ismert táplálkozási szemléletet mutatni – mindjárt ki is fejtem, miről van szó.

Dórának hívnak, okleveles kutató biológus és molekuláris genetikus vagyok, amin belül elsősorban táplálkozástudományi epigenetikára (más néven nutriepigenetikára) és öregedés- asszociált krónikus betegségekre specializálódtam. Én vagyok ennek a projektnek a táplálkozás-felelős agyféltekéje.

Itt van ez a szó, hogy nutriepigenetika. Egy olyan kifejezés, amit szimplán nem hallasz sehol, mert nincs benne a köztudatban, pláne nem a fogyókúrák, étrendek rengetegében.

Szeretnék egy kicsit alaposabb ismertetőt adni arról. mivel is foglalkozik ez a tudományág, hogyan jutottam én ide, mit látok benne, és miért akarom megmutatni, hogy lehet másképp állni a táplálkozásodhoz. Ez egy nagyon személyes történet, de minden bizalomnak az őszinteség az alapja.

Az én motivációm és segíteni akarásom alapja ez a történet, és a tapasztalatok, a rengeteg tanulás és a sok pozitív visszajelzés ami mögötte van.

 Tudom, hogy sokan szenvedtek úgy a következőkben leírtakkal, hogy fel sem ismeritek, mi miatt lehet, hogy nem kaptok megfelelő segítséget.

“Nem tudnak veletek mit kezdeni”. Tudom, hogy a sokadik diétába és próbálkozásba buktok bele, és az sem működik ami “mindenkinek bevált”.

Tudom, hogy milyen érzés azt hallani a nőgyógyásztól hogy “nehéz lesz teherbe esni, ha egyáltalán”. Tudom, hogy minden nap betegségtudattal élni, netán gyógyszert szedni, mekkora nyomot hagy a lélekben.

De azt is tudom, hogy rá lehet lépni a “gyógyulás” útjára egy olyan módon, amiben nem szerepel sablon diéta, 160 g szénhidrát diéta, ketózis, csalónapok, önsanyargató étkezés, kontrollmánia – és minden olyan nem tudományos alapú divat diéta, ami még inkább hozzásegít egy romboló önképhez.

Mi lenne ha azt mondanám hogy van egy olyan út, amiben nem szerepel a DIÉTA szó, az önmegtartóztatás, a “csaló étkezések”, a clean eating, és társai?

20 éves voltam, amikor egy érzelmileg és mentálisan erősen stresszes időszak hatására egy komplex hormonzavar alakult ki nálam. Ez az időszak adott egy olyan irányt az életemnek, amiért mindig hálás leszek. Az egyik legmeghatározóbb időszakként tekintek vissza azokra az évekre – mind szakmailag, mind mentálisan.

Szóval ott voltam, anno másodéves egyetemistaként, és a testem hirtelen ellenem kezdett dolgozni.

Először nem aludtam jól éjszaka, nem ébredtem kipihenten, majd hetekig, hónapokig hajnalig forgolódtam, és 2-3 óra alvással vészeltem át a napokat. Mondanom sem kell, milyen hatása volt ennek az emberi kapcsolataimra és a munkámra…

Nem tudtam úgy tanulni, mint addig, mintha az agyamat egy nehéz köd borította volna el, mintha elveszítettem volna az addig kifogástalan mentális potenciálomat. Számomra az egyik legijesztőbb volt ez ebben az időszakban.

Aztán ott volt a fogyás. De hiába akartam enni – nem tudtam eleget, és nem is esett jól. A reggeli gyomorfájdalmak, görcsök néha teljesen ellehetetlenítették, hogy megemésszem a táplálékot, amit nagy nehezen elfogadott a testem.

Az izmaim gyengék voltak, hiába sportoltam és ettem “elég fehérjét”. Ezt követte a menstruációm hiánya. Majdnem másfél évre elveszítettem ezt a gyönyörű képességet, a testem képességét arra, hogy egy élet megfoganjon és kifejlődjön benne. És annyian, de annyian szenvednek ma ezzel. Felmerült a meddőség, felmerült a PCOS, és a megannyi potenciális hormonkészítmény, aminek a gondolata is elkeserített.

Hiába akartam többet enni, többet mozogni, vagy többet aludni. A testem finomhangolt endokrin rendszerében elindult egy olyan dominó-effektus, egy egymásra rá- és visszahatás, amit egyszerűen növelt étkezéssel már nem lehetett megfékezni és helyre hozni.

Nem értettem, mi történik, és rengeteg orvost megjártam. Rengeteget. Több dietetikus fogyasztottam el, mint mások egy élet alatt. De semmi sem működött. Kétségbe voltam esve, és  senki sem rakta össze a képet, vagy jött elő egy olyan megoldással, ami helyre tudna rakni.

Ekkor döntöttem el, hogy megpróbálom másképp.

Megpróbálom én, hátha meg tudom oldani hormonkészítmények meg előírt 80 ezres (de nem működő) étrend nélkül. Megpróbálok annyit tanulni, hogy rendbe hozzam az egészségemet étkezéssel, és ha nem megy, fel fogom ismerni a vereséget. 

Kitartottam, és csak tanultam, képeztem magam, és még többet tanultam, és próbálkoztam, és működött. Így immár hatodik éve, hogy a szenvedélyem és a mindennapjaim központi elemévé vált a táplálkozástudomány. A saját egészségem 100%-os visszaállítása volt az első komoly projektem – ami egy soha véget nem érő projekt.

Nem az volt a célom, hogy elérjem az álomsúlyt, a definiált hasizmokat, a legalacsonyabb testzsírszázalékot. Mert emberek – nem ez számít.

Szeretném megmutatni, hogy miért nem.

Én úgy gondolom, – és ezzel aki valaha elveszítette az egészségét, mind egyetért – hogy az egészséged, a tested funkcionalitása, a reprodukciós képességed és a mentális állapotod, illetve ezek hosszú távú megőrzése az, ami igazán fontos. Mert nézhetsz te ki bárhogy, de ha ez átmeneti, ha emiatt nem alszol, ha emiatt járatod a maximumra a hormonrendszered, kérdem én: megéri? 🙂

Ezért, amikor specializálódhattam, a genetika iránti szerelmemmel vegyítettem a táplálkozástudományt és megtaláltam a nutriepigenetikát.

Ez egy olyan hiánypótló irány – és különösen magyar viszonylatban – , amit a tudományos világ is csak most kezd előtérbe helyezni.

Ez egy olyan megközelítés, aminek nincs köze az álom alakhoz és a tükörképedhez – ahhoz van köze, hogy te a lehető legtovább élj a lehető legjobb minőségben.

Mondanom sem kell, hogy ez automatikusan maga után vonja a megannyi pozitív változást a testedBEN és testeden, amit a keserves diétákkal igyekeznek elérni.

Na de mi az a nutriepigenetika?

Az epigenetikában az “epi” előtagja annyit jelent: felett. Ez az a kis fegyverem, amit akkor használok, amikor valaki azt mondja, “de hát nekem ez genetika, anyámnak is ilyen van”, illetve “a géneken nem tudsz változtatni”.

Elárulok valamit: ez nem igaz.

Ugyan valóban nem tudunk csak úgy belenyúlni az örökítő anyagunkba, melyben minden génünk kódolva van fogantatásunk pillanatától. Valóban nem tehetünk arról, hogy amikor anya és apa génállománya kombinálódik, mit fog dobni nekünk a genetikai lottó.

De mi van akkor, ha azt mondom, hogy azzal hogy mennyit eszel, mikor eszel, mit eszel, és HOGYAN eszel – ez alatt azt értem, hogy az egyes anyagokat, vegyületeket hogyan kombinálod – , vagy a nap melyik órájában fekszel le aludni és mennyit alszol éjszaka, befolyásolja kulcsfontosságú génjeidnek a működését?

Mi van ha azt mondom, hogy vannak olyan anyagok, amik képesek csökkenteni az intoleranciádat, vagy mondjuk növelni az inzulin-érzékenységedet? Mi van, ha azt mondom, hogy vannak olyan anyagok, amiket megehetsz, olyan kismolekulák, amik “bekapcsolják” azokat a géneket, amik a ráktól védik a te genetikai állományodat minden egyes sejtedben? Vagy gátolják azokat a folyamatokat, amik a krónikus gyulladás mellett a rák, a cukorbetegség, vagy akár az Alzheimer-kór előszobájába küldhetnek? Mi van, ha csökkentheted az öröklött hajlamaid felszínre törésének esélyét vagy intenzitását?

Ugye ez egy kicsit más megközelítés, mint az, hogy ilyen-olyan diétát követve elégeted a zsírt, ha ezt és azt és annyit eszel?

Ugye, egészségesebben hangzik, mint a zsírégető tabletták miatt maxra járatni a szívedet, kényszeresen számolgatni a kalóriákat, folyamatosan arra figyelni hogy mikor vagy és nem vagy éhes? 🙂

Így már kicsit érthetőbbé válik: tudunk hatni arra, hogyan működnek a génjeink. Tudunk hatni arra, hogy mennyire szenvedjük el az öröklött betegségeinket. Tudunk hatni arra, hogy mennyire öregedjünk, ráncosodjunk, vagy engedjünk a “hozott” hajlamainknak. És ehhez nem kell belenyúlni a genetikai kódba: lehet HATNI RÁ. Ezt pedig táplálkozással bizony meg lehet tenni, és még csak nem is kell harmincféle korlátozó szabályt betartanod.

Ezzel foglalkozik tehát a nutriepigenetika.

A nutriepigenetika annyit jelent, hogy a táplálkozásod által olyan hatások érik a génjeidet, amik befolyásolják a működésüket. Ez egy eszköz arra, hogy “belenyúlj” a génjeid működésébe, és akkor is elérhess javulást, ha valamit örököltél. Elárulom, hogy ez egy nagyon erős eszköz.

Rengetegen sötétben tapogatóznak a különféle étkezési irányzatok között, mindenki arra esküszik, ami neki beválik.

Személyi edzők által írt sablondiéták tömkelege kering, pedig az emberi szervezet sokkal több egyéni odafigyelést igényelne, mint amennyit egy ilyen sablon megenged.

Nem, nem mindenkinek való a ketogén diéta, a nyers vegánság, vagy a paleo. Nem, nem mindenkinek való az időablakos evés. Nem, nem feltétlenül kell(ene) mindenkinek gluténmentesen ennie.

Minden szervezet egyedi, és ha nem figyelsz a tested apró jelzéseire, akkor nagyon könnyen beleszaladsz egy látszólag, átmenetileg akár jól működő, de hosszútávon egészségkárosító rutinba.

Nem biztos, hogy az orvosodnak lesz lehetősége és ideje annyira precízen odafigyelnie rád, alaposan végigrágni a kórtörténetedet, megkérdezni, hogy hogyan érzed magad a reggeli kávéd után fizikailag. És nem biztos hogy lesz már lehetősége helyre hozni a végletes vagy meggondolatlan táplálkozás okozta károkat a testedben. Ezért nagyon fontos is nekem ez a projekt, hogy egy kicsit rátanítson arra, hogy magadért és hosszú távon tudj felelős döntéseket hozni az étkezéseddel kapcsolatban.

Miért dolgozunk együtt Ágival?

Mert Ági és én ugyanazt képviseljük: nem akarunk megváltoztatni. Mi nem akarjuk, hogy lefogyj, hogy azt érezd, hogy nem vagy elég, hogy nehéz eset vagy, hogy rajtad nem lehet segíteni.

Mi arra szeretnénk megadni a lehetőséget, hogy visszanyerd, vagy megtartsd a mentális és fizikai egészségedet.

Mindezt éhezés, kalóriaszámolás, és büntetés nélkül. Úgy, hogy megértsd, hogy mi miért történik a testedben.

Nem támasztunk feléd elvárásokat, soha nem fogunk bármiféle teljesítménykényszerrel nyomasztani

Miről lesz szó?

Többek között arról, hogy milyen potenciális veszélyeket rejtenek magukban a mai diéták, és hogyan tudnak hosszú távon kárt tenni az egészségben, mind fizikailag mind pedig mentálisan.

Ági fogja vinni a mentális oldalt és az edzést, én pedig az élettani és tudományos hátteret adom.

Megbeszéljük, miért nem működik neked az, ami az összes barátodnak bevált.

Arról is szó lesz, miért számít az, hogy a nap melyik órájában mész aludni.

Szóba kerül majd, hogy javasolt-e kávét innod, ha pajzsmirigy alulműködésed van, vagy hogy miért lehetsz klinikailag depressziós a tömegnövelő-, teljesítményfokozó készítmények hosszútávú használatától.

Olyan témákba fogunk belemenni, amit nagy valószínűséggel nem mondtak még el Neked.

Kezeld ezt úgy mint egy új, kritikus irányt, ahol több oldalt vizsgálhatsz meg, és magyarázatot kaphatsz a miértjeidre, az általános étkezési tanácsokkal, diétákkal kapcsolatban.

Hogyan működnek, mit csinálnak pontosan a testedben? Szükséged van-e arra hogy “mentes” étrendet folytass, ha nem vagy érzékeny egy adott élelmiszerre? 

De ami a legfontosabb, hogy mindent, amit olvasol, nem kell állásfoglalásnak kezelned – mert minden témakörben szigorúan a tudományos kutatásokra fogok támaszkodni, és ezt a lehető legközérthetőbben elmondani Neked. Ebből pedig azt viszel haza, amit szeretnél, és Te döntöd el hogy miből és mennyit emelsz be az életedbe. Nekem az már siker, ha elgondolkodtat.

A hosszútávú cél az, hogy máshogy tekints a “diétádra”, hogy elkezdd kritikusabban szemlélni a végleteket, és megértsd, hogyan tudsz hatni arra, amit örököltél.

Ez a te ESZKÖZÖD arra, hogy a testedet a lehető legtovább a legjobb és legegészségesebb formában tartsd meg.

A Trust Your Body projekt nem ítélkezik. Mi nem állást foglalunk, hanem opciókat fogunk mutatni, és információval látunk el.

Ez egy lehetőség, amit annyira használsz ki, amennyire te szeretnél.

Egy segítség, kapaszkodó ahhoz, hogy meglegyen a lehetőséged egy teljesen más szemléletet kipróbálni anélkül, hogy valaki által előírt szabályokat követve, keretek között élj, mozogj vagy táplálkozz.

Szeretnénk a kezedbe adni egy olyan palettát. amiből kiválaszthatod, hogy mire van szükséged és mennyire akarod megérteni, hogy mi miért történik veled fejben és testben.

Nem hiszünk a one-fits-all mentalitásban – mi abban hiszünk, hogy mindenkinek más fog működni.

Más mentalitás, és egy SOKKAL személyre szabottabb hozzáállás.

Megkapsz minden segítséget, ha úgy döntesz – és te döntöd el, mekkora szeletet veszel el ebből a tortából. Mi a legjobb tudásunk szerint segítünk majd.

Szeretettel,

Dóri❤️

Amennyiben szeptembertől szeretnél csatlakozni a programhoz, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre, hogy időben szólhassak a jelentkezésről!
(Ne felejtsd el a spam mappában, vagy a promóciós levelek között is megnézni, és ha odakerült, írj pár szavas választ, hogy legközelebb jó helyre kerüljön. 🙂